Labyrint světa a ráj srdce

Labyrint světa a ráj srdce

Celovečerní animovaný film ke 400. výročí od napsání nejznámější knihy J. A. Komenského v roce 2023

Alegorický příběh poutníka (Oldřich Kaiser) nás spolu s jeho průvodci Všudybudem a Mámením (Jiří Lábus) doprovodí do podivuhodného světa lidí v Labyrintu o 350 let nazpátek. Právě tolik let uplynulo od úmrtí autora knižní předlohy filmu a jedné z největších osobností českých i evropských dějin Jana Amose Komenského. Ten v roli Poutníka kriticky nahlíží do nejrůznějších oborů lidské činnosti a povolání. Ačkoliv je Poutník na své cestě častokrát zklamán, strastiplné putování jej nakonec zavede až do jeho vlastního nitra – Ráje srdce.

Podobně jako knižní předloha i tento film čerpá ze silných autobiografických momentů pohnutého života Jana Amose Komenského a i přes dramatické životní události té doby nahlíží na lidské počínání s vtipem a nadhledem.

Film uvede Ing. Jiří Folta, lektor interaktivních programů o J. A. Komenském.

Zajímavosti:

Snímek je čistě českým autorským dílem na náměty knihy autora. Jiří Lábus a Oldřich Kaiser mistrovským způsobem propůjčili svůj hlas více než 250 různorodým postavám. Navštívíme asi 30 nejrůznějších povolání, stavů a řemesel tehdejší doby, až nakonec zjistíme, že doba se sice mění, ale lidé jsou stále stejní dnes i před 350 lety.

Délka akce: 107 minut
Rok výroby: 2022
Datum lokální premiéry: 1. březen 2022
Datum světové premiéry: 1. březen 2022

Informace o akci a jejím konání

Scénář

  • Adam Parma

Režie

  • Adam Parma

Hrají

  • Jiří Lábus
  • Oldřich Kaiser