Den architektury: Sezimovo Ústí - Baťovská kolonie

Den architektury: Sezimovo Ústí - Baťovská kolonie

Festival architektury se koná každoročně průměrně v 85 městech a obcích či mí-stech, a to během více než 350 akcí během jednoho týdne.

Spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami připravuje na podzim jedenáctý ročník celorepublikového festivalu, do kterého jsou zapojena česká, moravská a slovenská města a obce všech velikostí. Letos se uskuteční od pátku 1. října do čtvrtka 7. října, především pak o víkendu 2. až 3. října 2021.

Prostřednictvím festivalu má široká veřejnost možnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí.

V Sezimově Ústí představí architekti Naďa Klimešová, Vít Markvart a Jan Hubička přímo v ulicích původní koncept výstavby „nového zahradního města“, za nímž stá-lo postupné rozšiřování zlínského závodu firmy Baťa. Tzv. Německo a Amerika byly částmi urbanistického celku, který rostl podle regulačního plánu od 30. let. Co zů-stalo z původního záměru v kontextu dnešní podoby přestaveb?

Procházka s výkladem začíná u Kovosvitu.

Od 15 hodin pokračuje festival v kině Spektrum promítáním němého filmu tvořené-ho unikátními záběry z doby výstavby Baťovské kolonie v Sezimově Ústí.

Galerie

Informace o akci a jejím konání