Slavné vily Prahy

Slavné vily Prahy

V sobotu i neděli, 20. a 21. července, pojedeme s Lenkou Želivskou na prohlídku slavných vil v Praze. Nejprve navštívíme ateliérovou vilu v Praze-Hradčanech. Tu vystavěl František Bílek v letech 1910–1911 podle vlastních plánů. Bílek byl především sochař a grafik, ale jeho náboženské pojetí umění ho vedlo k potřebě utvářet celá prostředí, ve kterých by se jeho díla uplatňovala v mnohostranném působení, naplňujíc své poslání spiritualizace lidského života. Jeho architektura byla motivována ideově.

Prohlédneme si také Müllerovu vilu, vystavěnou v letech 1928–1930. Projekt vlastního reprezentativního sídla František Müller neváhal svěřit Adolfu Loosovi. Tato zakázka Loosovi umožnila dovést jeho originální koncepci prostoru, tzv. Raumplan, k nejvyššímu vrcholu. Vybavení interiérů vily, které vybral a v mnoha případech dokonce navrhl sám architekt, ztělesňuje překvapivou harmonii moderního funkcionalismu a klasicizujícího anglického stylu.

Poslední zastávku uděláme ve vile Otty Rothmayera. Jeho život a tvorba je úzce spojena s osobností uznávaného slovinského architekta Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval zejména na přestavbě Pražského hradu. Inspirace středomořskou tradicí, kterou zprostředkovával na našem území arch. Josip Plečnik, se rovněž odráží na architektonické podobě vlastní Rothmayerovy vily, která byla realizována v letech 1928–1929. Asketická podoba vily se omezuje na základní útvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště. Interiéry vily nebyly rozlehlé, avšak zcela zásadní bylo jejich napojení na verandu a malebnou zahradu, kterou architekt sám navrhl. Její důmyslná zákoutí inspirovala řadu návštěvníků vily, pozoruhodnou sérii fotografií zátiší zahrady vytvořil například známý fotograf Josef Sudek.

Kapacita zájezdu 7 osob.

Cena: 1690 Kč (v částce jsou zahrnuty vstupy)

Číslo účtu: 705 978 359 / 0800, var. symbol: 2007 a 2107

Informace o akci a jejím konání