Vojenská muzea a vzpomínky na válku

Vojenská muzea a vzpomínky na válku

S průvodkyní Jarmilou Píchovou se projdeme po vojenských muzeích i prostorech a zavzpomínáme na válečná i poválečná období.

Začneme v Památníku romského holokaustu v Letech u Písku. Památník byl vystavěn v místě bývalého vězeňského hřbitova u cikánského tábora, do kterého byly za fašistické okupace násilně umístěny rodiny většiny českých Romů. Zpočátku tu byl pracovní a později sběrný tábor, který byl v srpnu 1942 změněn na tábor pro Romy. Táborem prošlo za dobu jeho existence od srpna 1942 do května 1943 více než 1300 Romů, z nichž více než čtvrtina nepřežila a je pochována v místech současného Památníku a na hřbitově v Mirovicích. Vězni, kteří přežili, byli deportováni do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Přejedeme do Vojenského muzea na demarkační linii ve Volduchách na Rokycansku. Ten byl otevřen 11. listopadu 1997, při příležitosti oslav Dne veteránů, velitelem pozemního vojska generálem Jiřím Šedivým. K přestřižení pásky došlo symbolicky v 11 hodin 11 minut, tedy v čase ukončení první světové války. Venkovní expozice muzea obsahuje více než 150 ks vojenské, převážně pojízdné techniky z období druhé světové války a z poválečné výzbroje ČSLA a AČR. Součástí venkovní expozice je také ženijní, spojovací a protiletadlová technika, obrněné transportéry, tanky a výzbroj dělostřelectva. Vnitřní expozice obsahuje výzbroj, výstroj, dokumenty a uniformy.

Poté navštívíme Atom muzeum v Brdech. Muzeum se slavnostně otevřelo 17. srpna 2013 a nachází se ve vojenském prostoru Brdy. V době studené války zde byly skladované jaderné hlavice, které měly být připraveny k odpalu z nedaleké sovětské raketové základny v Rokycanech. Od roku 1965 do roku 1990 zde nebyl jediný občan Československa. Dokonce byl prý odepřen vstup Československé části delegace, která byla účastníkem cvičení Družba 1985. Celý objekt, bývalý sklad sovětské jaderné munice, je zachovalý technický unikát a lahůdka pro milovníky bunkrů a vojenské historie. Expozice přiblíží dobu, kdy se Východ a Západ připravovaly na případný jaderný konflikt. Dnes je ztělesněním dusivé atmosféry studené války. Vojenský objekt Javor 51 Borovno se začal stavět v roce 1965. Bunkr zabírá prostor 1600 metrů čtverečních a obsahuje i sál, kde byly uloženy jaderné hlavice. Každý sál je věnován něčemu. První sál studené válce, druhý sovětskému atomovému programu, třetí americkému atomovému programu a čtvrtý sál mírovému využití jaderné Energie. I nyní, v roce 2018, se každý z návštěvníků ocitne na vojenském území, kde není dovolen volný pohyb osob. Nutná je registrace, občanský průkaz a přítomnost registrovaného průvodce.

Výlet zakončíme v Rožmitále pod Třemšínem ve Cvokařském muzeu. V zachovalém veřtatu si prohlédneme expozici věnovanou zapomenutému řemeslu cvokařskému, tedy ruční výrobě kovaných hřebíků, skob, kramlí, šerek nebo cvočků. Cvokaři, jak si tito kováři sami říkávali, bývali kdysi ve Starém Rožmitále v každé druhé chalupě. Jejich výkovky, především pro vojenská bagančata, byly tak důležité, že v obou světových válkách nemuseli dokonce ani na vojnu či na práce v Říši.

Pokud bude čas, můžeme si prohlédnout i město a během dne se zastavíme na kávu.

S sebou pohodlné boty a svačinu.

Cena: 610 Kč / 520 Kč senioři (od 65 let) a děti (do 15 let)

Platba je možná hotově v Infocentru nebo převodem na účet 705 978 359 / 0800, var.symbol 1805.

Informace o akci a jejím konání