Hospitál Kuks

Hospitál Kuks

Lenka Želivská nás v sobotu 1. září zavede do Kuksu. Hospitál v Kuksu byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří. Jde o významnou barokní památku, na jejímž vzhledu se podíleli umělci světového formátu: především architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun.

Areál hospitálu Kuks je proslulý monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, cyklem nástěnných maleb Tance smrti, alegoriemi Ctností a Neřestí a jednou z nejstarších lékáren – U Granátového jablka.

Čeká nás komentovaná prohlídka celým venkovním areálem, vnitřním hospitálem, navštívíme i lesní Braunův Betlém, který bude teprve revitalizován. Unikátní sochařská rezervace zvaná podle svého autora bez nadsázky představuje špičku evropského barokního sochařství v plenéru.

Celý areál byl v posledních třech letech revitalizován za přispění mnoha organizací včetně obce Kuks a NPU. Jako jediná památka v historii České republiky dostala tato obnova „památkářského Oskara“ – Grand Prix Europa Nostra, což je nejvíc, co můžete za záchranu historické památky získat.

S sebou pohodlnou obuv do terénu a pláštěnku.

Výlet je možno zaplatit hotově v infocentru Sezimovo Ústí nebo převodem na číslo 705978359/0800, variabilní symbol 0109.

Galerie

Informace o akci a jejím konání