Ze středu Evropy k římovským kapličkám

Ze středu Evropy k římovským kapličkám

V sobotu 18. srpna se s průvodkyní Jarmilou Píchovou vydáme k rybníku Dvořišti, druhému nejstaršímu rybníku v Čechách. Vznikl v roce 1367 přehrazením Miletínského potoka. Jeho 10 m vysoká a 550 m dlouhá sypaná hráz zadržuje 6,65 mil. m krychlových vody. Největší hloubka vody v rybníce dosahuje na několika místech 4,5 m. Rybník má unikátní výpustní zařízení s kamenným klenutím vytesaným do skály.

Zastavíme se u tzv. středu Evropy, Locus perennis, též nazvaný Věčné místo nebo pupek světa. Jde o trigonometrický bod, významnou technickou památku. Podíváme ještě ke druhému bodu na Větrníku a povíme si o zeměměřičství, jeho významu a o síti trigonometrických bodů. Pomník památky vznikl roku 1890 v rámci výškového měření Rakousko-Uherska prováděného v letech 1872–1896 vojenským zeměpisným ústavem ve Vídni.

Navštívíme Hornické muzeum v Rudolfově, které sídlí v nově zrekonstruovaném domě někdejšího královského báňského úřadu. Perkmistrovský dům byl vystavěn krátce po povýšení Rudolfova na svobodné horní město císařem Rudolfem II. roku 1585. Zaměření muzea je rozděleno do tří částí. Expozice hornictví a těžby stříbra v Rudolfovské oblasti včetně historie dolování na území jižních Čech, expozice Rudolf II. a jeho město s náhledem do alchymie, prubířství a mincovnictví. Stručné dějiny a život města od napoleonských válek po dnešek jsou pak expozicí třetí. Zároveň si projdeme část rudolfovské naučné stezky Cesta kolem hornického města.

Pokračovat budeme v Ledenicích, soukromém muzeu významného loutkářského rodu Finků. Prohlédneme si také pevnůstku lehkého opevnění (tzv. řopík) v Borovanech.

Odpoledne projdeme Křížovou cestu v okolí Římova. Tu tvoří 25 pašijových kaplí, které vznikaly postupně v období od roku 1658 do první čtvrtiny 18. století a jejich rozmístění v terénu odpovídá poloze tradiční křížové cesty v Jeruzalémě.

Kolem římovské vodní nádrže se pak vrátíme k autobusu.

S sebou pohodlné boty a svačiny na celý den.

Výlet je možno zaplatit hotově v infocentru Sezimovo Ústí nebo převodem na číslo 705978359/0800, variabilní symbol 1808.

Informace o akci a jejím konání