Santini IV - Rajhrad, Křtiny a Třebíč

Santini IV - Rajhrad, Křtiny a Třebíč

V sobotu 2. června, v rámci našeho seriálu o Janu Blažejovi Santinim, nás Lenka Želivská zavede k jeho posledním zásadním stavbám na Moravě.

Rajhradský klášter je nejstarší založený klášter na Moravě. Podle falešných listin z konce 13. století založil rajhradské proboštství český kníže Břetislav I. roku 1045, první věrohodná písemná zmínka o klášteře pochází z roku 1136 od Kanovníka vyšehradského. Na místě dnešního klášterního areálu dříve existovalo rozsáhlé opevněné velkomoravské hradiště nazývané Rajhrad (založeno okolo r. 950, zaniklo nejpozději o 100 let později). Současný klášterní komplex pochází z 18. století, byl postaven v letech 1721–1746 podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho – Aichela, jeho projekt však nebyl dokončen. Po umělcově smrti dokončoval stavbu rajhradského kláštera vídeňský stavitel Ch. A. Oestl. V roce 1813 se Rajhrad stal samostatným opatstvím, které zde fungovalo až do roku 1950, kdy byli řeholníci násilně vystěhováni. Areál byl posléze využíván vojensky. V roce 1990 byl zchátralý klášter navrácen benediktinům, kteří se o něj starají a snaží se pomocí sbírek sehnat peníze na opravy, díky čemuž je postupně areál rekonstruován. V roce 1997 zde byla obnovena malá benediktinská komunita, jež zde pod hlavičkou rajhradského opatství působí dodnes. Kostel Jména Panny Marie je barokní poutní kostel ve Křtinách, vybudovaný během první poloviny 18. století podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho – Aichela. Kostel spolu s přilehlou kaplí svaté Anny a bývalým proboštstvím je dominantou obce. Hromadné poutě do Křtin jsou doloženy až v 17. a 18. století, kdy zdejší poutě patřily k nejnavštěvovanějším. Již na počátku 17. století přicházelo tolik poutníků, že o velkých poutích museli vypomáhat i kněží z Brna. Například roku 1720 zde bylo zaznamenáno 41 tisíc poutníků.Celý poutní areál byl roku 2008 vyhlášen národní kulturní památkou České republiky. Bonusem tohoto výletu je prohlídka baziliky svatého Prokopa v Třebíči. Románsko-gotický křesťanský kostel byl vybudován na místě původní mariánské kaple při benediktinském klášteře přibližně v letech 1240 až 1280. Společně s židovskou čtvrtí se dostal na Seznam světového dědictví UNESCO.

S sebou svačiny na celý den a pohodlné boty!

Výlet je možno zaplatit hotově v infocentru Sezimovo Ústí nebo převodem na číslo 705978359/0800, variabilní symbol 0206.

Galerie

Informace o akci a jejím konání