Míšeňská porcelánka a pamětihodnosti Drážďan

Míšeňská porcelánka a pamětihodnosti Drážďan

V sobotu 28. dubna zajedeme s průvodkyní Jarmilou Píchovou do německé Míšně. Navštívíme provozy světoznámé porcelánky. Míšeňský porcelán je první evropský porcelán. Jeho vynálezcem byl v roce 1708 Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, po jehož smrti v jeho díle pokračoval jeho žák a spolupracovník Johann Friedrich Böttger. Podnik na jeho výrobu, který vznikl v roce 1710, patřil k nejslavnějším manufakturám svého druhu v Evropě a funguje dodnes pod názvem Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH.

V Míšni projdeme historickou částí města, kde se nad malebným labským údolím majestátně tyčí pozdně gotický zámek Albrechtsburg. Vznikl v 15. století a je považovaný za nejstarší zámek v Německu. Za vidění také stojí krásná a nově zrestaurovaná radnice, kostel Frauenkirche s kostelní věží s jak jinak než porcelánovou zvonkohrou a krásným výhledem na Altstadt (Staré město).

Poté se přesuneme do Drážďan, barokní perly na Labi a sídla saských králů, kde si prohlédneme historické centrum města a jeho pamětihodnosti.

Semperova opera byla postavena ve stylu italské vrcholné renesance podle návrhu Gottfrieda Sempera. Během historie byla ale dvakrát zničena - v roce 1869 požárem a podruhé během bombardování Drážďan v roce 1945. Od jejího znovuotevření roku 1985 zde sídlí saská státní opera a orchestr.

Zwinger je komplex barokních budov se zahradou, ležící ve Starém městě saských Drážďan. Jde o jedno z nejvýznamnějších stavebních děl z období baroka v Německu. Vedle kostela Frauenkirche je Zwinger nejznámější památkou ve městě. Původně se mělo jednat o nádvoří velkolepého zámku, který ale nebyl nikdy postaven.

Rezidenční zámek, stojící v srdci drážďanského Starého města (Altstadt), je místem vzniku a středobodem Státních uměleckých sbírek Drážďany. S otevřením Historické Zelené klenby se Rezidenční zámek rázem stal cílem návštěvníků z celého světa.

Knížecí průvod Fürstenzug je drážďanskou raritou - jde o nástěnný obraz složený z porcelánových kousků, největší svého druhu na světě. Dílo se nachází v uličce Augustusstrasse, která spojuje náměstí mezi kostelem Hofkirche a drážďanským zámkem s prostranstvím za kostelem Frauenkirche. Jedná se o jednu z nejrušnějších turistických zón, kde často narazíte na pouliční umělce a "živé" sochy. Knížecí průvod je dlouhý 102 metrů a složený asi z 25 tisíců malých kachlíků z míšeňského porcelánu. Vytvořil ho umělec Wilhelm Walther v letech 1872 až 1876 původně jako fresku, která však rychle začala podléhat nepřízni počasí a zubu času, proto byla od roku 1904 po tři léta postupně nahrazována porcelánovým povrchem.

Výlet je možno zaplatit hotově v infocentru Sezimovo Ústí nebo převodem na číslo 705978359/0800, variabilní symbol 2804.

Informace o akci a jejím konání