Třeboň - poslední místo života Petra Voka

Třeboň - poslední místo života Petra Voka

V prvním letošním výletu navštívíme s Lenkou Želivskou třeboňské památky a novou galerii marcipánu. Třeboň v marcipánu je nová expozice přímo v srdci Třeboně, prezentující dějiny města a důležité události vážně i nevážně. V recepci galerie jsou v prodeji marcipánové i čokoládové suvenýry, k osvěžení lákají dortíky či káva. Součástí expozice je i dílnička, kde můžeme práci s marcipánem vyzkoušet na vlastní kůži.

Čeká na nás také třeboňský zámek, který patří k největším zámeckým komplexům v České republice. O jeho rozsahu svědčí více než 100 obytných místností. Budovy třeboňského zámku tvoří západní čelo Masarykova náměstí, na které zámecký areál plynule navazuje. Součástí naší prohlídky bude i areál kláštera řádu sv. Augustina v Třeboni. Ten založili roku 1367 Petr, Jošt, Oldřich a Jan z Rožmberka. Původní gotická část s kaplí sv. Vincence, dobudovaná po roce 1370, klášterní ambit s polychromovaným žebrovím a freskami z počátku 15. století se dochovaly v původním stavu. Klášterní budovy ve stylu baroka byly postaveny roku 1750. Klášter se stal po svém založení významným střediskem umění a vzdělanosti, jeho nadace tvořily roku 1379 téměř čtvrtinu hodnoty pozemků a platů Třeboňska.

Výlet je možno zaplatit hotově v infocentru Sezimovo Ústí nebo převodem na číslo 705978359/0800, variabilní symbol 0704.

Galerie

Informace o akci a jejím konání